nega lesa

Redno in ustrezno čiščenje vseh lesenih izdelkov pripomore k njihovi daljši uporabi in manjši možnosti za deformacijo.

1. nežno čiščenje

Desko temeljito obrišite z vlažno krpo iz vseh strani in očistite morebitne madeže ali ostanke hrane.

2. čiščenje madežev

V kolikor so na deski močnejši madeži, za čiščenje uporabite nežen detergent za pomivanje posode (brez kemikalij) in toplo vodo.

3. čiščenje s soljo in limono

Za čiščenje sta primerni tudi sol in limona. Sol potrosite po madežu, limono pa razpolovite in s polovico limone podrgnite po madežu. Nato desko s toplo vodo izperite iz vseh strani.

4. sušenje

Deske zbrišite s suho krpo in jo odložite na suho mesto. Nikoli je ne puščajte namočene v vodi ali dlje izpostavljene vlagi. Pravtako je nikoli ne sušite na radiatorju, saj lahko pretirana toplota povzroči pretirano krčenje in s tem pokanje lesa.

5. shranjevanje

Šele ko se deska popolnoma posuši, jo pospravite v predal oz. na suh prostor namenjen deskam.

6. oljenje

Desko 1x na mesec najprej temeljito očistite in posušite, nato pa premažite z oljem, primernim za stik z živili. Najboljše je mineralno olje, ki je primerno za nego desk. S tem deska ohranja svoj videz in dobi novo zaščitno plast.

7. brušenje

V primeru, da desko uporabljate za rezanje živil in s tem nastanejo praske, jo lahko v celoti prebrusite. S tem povrnete videz deske in preprečite razmnoževanje mikroorganizmov v zarezah.

Dosledno sledenje navodilom za nego bo vsekakor pripomoglo, da bodo deske in ostali izdelki dolgo v uporabi in vedno videti kot novi.